2024年度(後期)木 10:30-
第4回 10月31日 座長:上大迫
- 論文紹介
- 池内(M2)
- Improved emulsifying properties of water-soluble myofibrillar proteins at acidic pH conditions: Emphasizing pH-regulated electrostatic interactions with chitosan. International Journal of Biological Macromolecules. 257, 128557 (2024)
- 討論参加者:上大迫、原、Kunranat、星野
- 池内(M2)
- 進捗報告
- 原(M1)
- 討論参加者:池内、上大迫、Kunranat、加藤
- 原(M1)
第3回 10月24日 座長:池内
- 論文紹介
- Kunranat(M2)
- Enhancement of fatty acid degradation pathway promoted glucoamylase synthesis in Aspergillus niger. Microbial Cell Factories. 21, 238 (2022)
- 討論参加者:上大迫、池内
- Kunranat(M2)
- 進捗報告
- 上大迫(B4)
- 討論参加者:加藤、池内、原、Kunranat、茶円
- 上大迫(B4)
第2回 10月17日 座長:茶円
- 論文紹介
- 上大迫(B4)
- Effect of initial pH, differenat nitorogen sources, and cultivation time on the production of yellow or orange Manascus purpureus pigments and the mycotoxin citrinin. Food Science and Nutrition. 7, 3494-3500 (2019)
- 討論参加者:原、池内、加藤、星野、茶円、Kunranat
- 上大迫(B4)
- 進捗報告
- 池内(M2)
- 討論参加者:加藤、原、上大迫、星野
- 池内(M2)
第1回 10月10日 座長:Kunranat
- 論文紹介
- 原(M1)
- Additional moisture during koji preparationo contributes to the pigment production of red koji (Monascus-fermented rice) by influencing gene expression. Journal of Food Science. 86, 969-976 (2021)
- 討論参加者:池内、上大迫、加藤、星野、茶円、Kunranat
- 原(M1)
- 進捗報告
- 茶円(B4)
- 討論参加者:原、池内、加藤、上大迫
- 茶円(B4)
2024年度(前期)
※各グループで実施
2023年度(後期)火 13:00-
第12回 12月19日 座長:坂田
- 論文紹介
- 瀧浦(B4)
- Effects of hydroxyl radical oxidation on physicochemical properties and degradation of chicken myofibrillar protein. Journal of Food Processinf and Preservation. 46, e17217 (2022)
- 討論参加者:大久保、坂田、五十嵐、池内
- 学生評価:論文(2.57)、理解度(2.50)、質疑(2.57)
- 池内(M1)
- Effects of heating rates on the self-assembly behavior and gelling properties of beef myosin. Journal of the Science of Food and Agriulture. 103, 2473-2482 (2023)
- 討論参加者:阿部、山浦、川上
- 学生評価:論文(3.00)、理解度(2.64)、質疑(3.07)
- 瀧浦(B4)
第11回 12月12日 座長:五十嵐
- 論文紹介
- 原(B4)
- Nanoemulsion containing Yellow Monascus pigment: Fabrication, characterization, storage stability, and lipase hydrolytic activity in vitro digestion. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 224, 113199 (2023)
- 討論参加者:五十嵐、阿部、山浦、Napaporn、坂田
- 学生評価:論文(3.07)、理解度(3.00)、質疑(3.14)
- 大久保(B4)
- Free iron rather than heme iron mainly induces oxidation of lipids and proteins in meat cooking. Food Chemistry. 382, 132345 (2022)
- 討論参加者:奥村、阿部、五十嵐
- 学生評価:論文(2.86)、理解度(2.50)、質疑(2.43)
- 原(B4)
第10回 12月5日 座長:瀧浦 欠席:雷
- 論文紹介
- 坂田(B4)
- Mechanism of low-salt surimi gelation induced by microwave heating combined with l-arginine and tracglutaminase: On the basis of molecular docking between L-arginine and myosin heavy chain. Food Chemistry. 391, 133184 (2022)
- 討論参加者:池内、五十嵐、瀧浦、阿部、Khunsaranon
- 学生評価:論文(3.00)、理解度(3.00)、質疑(3.31)
- 奥村(B4)
- The effect of pH and aging on mitochondrial reduction of bovine myoglobin’s affinity for oxygen. Meat Science. 206, 109345 (2023)
- 討論参加者:坂田、五十嵐、大久保、瀧浦、池内、阿部
- 学生評価:論文(2.64)、理解度(2.29)、質疑(2.36)
- 坂田(B4)
第9回 11月28日 座長:原 欠席:雷
- 進捗報告
- Khunsaranon(M1)
- 討論参加者:Napaporn、阿部、川上
- Khunsaranon(M1)
- 論文紹介
- 五十嵐(M2)
- The short-term feeding of low- and high-histidine diets prior to market affects the muscle carnosine nad anserine contents and meat quality of broilers. Animal Science Journal. 94, e13856 (2023)
- 討論参加者:原、大久保、阿部、瀧浦
- 学生評価:論文(2.92)、理解度(2.92)、質疑(2.92)
- 五十嵐(M2)
第8回 11月21日 座長:Napaporn、欠席:池内
- 進捗報告
- 阿部(D2)
- 討論参加者:坂田、Napaporn、瀧浦、川上、山浦、五十嵐
- 阿部(D2)
- 論文紹介
- Khunsaranon(M1)
- Comparison of taste characteristics between koji mold-ripened cheese and Camembert cheese using an electonic tongue system. Journal of Dairy Science. 106, 6701-6709 (2023)
- 討論参加者:阿部、川上、坂田*、瀧浦*、山浦
- 学生評価:論文(3.00)、理解度(2.92)、質疑(3.00)
- Khunsaranon(M1)
第7回 11月14日 座長:奥村
- 進捗報告
- Napaporn(D3)
- 討論参加者:川上、阿部、原*、坂田*
- Napaporn(D3)
- 論文紹介
- 山浦(M2)
- Behavior of texture-modified meats using proteolytic enzymes during gastrointestinal digestion simulating elderly alterations. Meat Science. 206, 109341 (2023)
- 討論参加者:瀧浦、原、池内、大久保、川上、五十嵐
- 学生評価:論文(3.14)、理解度(2.93)、質疑(3.29)
- 山浦(M2)
第6回 11月7日 座長:大久保、欠席:雷
- 進捗報告
- 池内(M1)
- 討論参加者:五十嵐、坂田、川上、阿部
- 池内(M1)
- 論文紹介
- 川上(M2)
- Degradation mechanism of soybean protein B3 subunit catalyzed by prolyl endopeptidase from Aspergillus niger during soy sauce fermentation. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 70, 5869-5878 (2022)
- 討論参加者:阿部、山浦、五十嵐、池内、奥村、坂田
- 学生評価:論文(3.25)、理解度(3.17)、質疑(3.25)
- 川上(M2)
第5回 10月31日 座長:五十嵐 欠席:雷
- 進捗報告
- 瀧浦(B4)
- 討論参加者:坂田、五十嵐、奥村、川上、大久保、山浦、阿部
- 瀧浦(B4)
- 論文紹介
- 阿部(D2)
- Reduced scald time does not influence ultimate pork quality. Meat Science. 194, 108958 (2022)
- 討論参加者:五十嵐、山浦、Khunsaranon、瀧浦、池内、大久保
- 学生評価:論文(3.09)、理解度(3.27)、質疑(3.36)
- 阿部(D2)
第4回 10月24日 座長:川上 欠席:雷
- 進捗報告
- 大久保(B4)
- 討論参加者:坂田、瀧浦、川上、池内
- 大久保(B4)
- 論文紹介
- Napaporn(D3)
- CRISPR/dCas9-mediated epigenetic modification reveals differential regulation of histone acetylation on Aspergillus niger secondary metabolite. Microbiological Research. 245, 126694 (2021)
- 討論参加者:川上、Khunsaranon、原*、坂田*
- 学生評価:論文(3.27)、理解度(2.82)、質疑(3.45)
- Napaporn(D3)
第3回 10月17日 座長:山浦 欠席:瀧浦、雷
- 進捗報告
- 原(B4)
- 討論参加者:五十嵐、川上、山浦、坂田、阿部、Napaporn
- 坂田(B4)
- 討論参加者:山浦、奥村、五十嵐、阿部
- 原(B4)
- 論文紹介
- 池内(M1)
- The solubility and structures of porcine myofibrillar proteins under low-salt processing conditions as affected by the presence of l-lysine. Foods. 11, 855 (2022)
- 討論参加者:川上、山浦、坂田
- 学生評価:論文(2.40)、理解度(2.40)、質疑(2.80)
- 池内(M1)
第2回 10月10日 座長:阿部 欠席:雷
- 進捗報告
- 奥村(B4)
- 討論参加者:阿部、山浦、池内
- 五十嵐(M2)
- 討論参加者:阿部、山浦、川上
- 川上(M2)
- 坂田、大久保、瀧浦、五十嵐、阿部、山浦、原
- 奥村(B4)
- 論文紹介
- 瀧浦(B4)
- Pulsed electric field operates enzymatically by causing early activation of calpains in beef during ageing. Meat Science. 153, 144-151 (2019)
- 討論参加者:奥村、大久保、Napaporn、五十嵐、阿部、山浦、坂田
- 学生評価:論文(2.45)、理解度(2.45)、質疑(2.36)
- 瀧浦(B4)
第1回 10月3日 座長:池内 欠席:五十嵐、雷、川上
- 進捗報告
- 山浦(M2)
- 討論参加者:原、大久保、坂田、瀧浦、Napaporn、阿部
- 山浦(M2)
- 論文紹介
- 大久保(B4)
- The mechanism of Leuconostoc mesenteroides subsp. IMAU:80679 in improving meat color: Myoglobin oxidation inhibition and myoglobin derivatives fromation based on multi enzyme-like activities. Food Chemistry. 428, 136751, (2023)
- 討論参加者:池内、阿部、奥村、瀧浦、坂田
- 学生評価:論文(2.88)、理解度(2.63)、質疑(3.00)
- 大久保(B4)
2023年度(前期)月9:30-
第15回 7月24日 座長:山浦 欠席:雷、池内、向山、上大迫
- 進捗報告
- 阿部(D2)
- 討論参加者:五十嵐、瀧浦、山浦
- 阿部(D2)
- 論文紹介
- 原(B4)
- Manufacture of magnesium-fortified Chihuahua cheese. Journal of Dairy Science. 105, 4915-4924. (2022)
- 討論参加者:五十嵐、山浦、川上、阿部、奥村、Napaporn
- 学生評価:論文(3.11)、理解度(2.89)、質疑(3.22)
- 川上(M2)
- Effect of sake lees on cheese components in cheese ripened by Aspergillus oryzae and lactic acid bacteria. Journal of Dairy Science. 105, 4868-4881 (2022)
- 討論参加者:瀧浦、坂田、阿部
- 学生評価:論文(2.89)、理解度(2.89)、質疑(2.78)
- 原(B4)
第14回 7月10日 座長:川上 欠席:雷、池内、大久保、上大迫
- 進捗報告
- 坂田(B4)
- 討論参加者:五十嵐、向山、阿部、川上、山浦
- Napaporn(D2)
- 討論参加者:川上、坂田*、阿部
- 坂田(B4)
- 論文紹介
- 五十嵐(M2)
- Endogenous dispeptide-carnosine supplementation ameliorates hypobaric hypoxia-induced skeleatal muscle loss via attenuating endoplasmic reticulum stress response and maintaining proteostasis. IUBMB Life. 74, 101-116 (2022)
- 討論参加者:川上、山浦、阿部
- 学生評価:論文(2.56)、理解度(2.78)、質疑(2.56)
- 五十嵐(M2)
第13回 7月3日 座長:瀧浦 欠席:雷、池内、大久保、上大迫
- 論文紹介
- 奥村(B4)
- Chemical reactivity of nitrit and ascorbate in a cured and cooked meat model implication in nitrosation, nitrosylation and oxidation. Food Chemistry. 348, 129073 (2021)
- 討論参加者:瀧浦、坂田、阿部
- 学生評価:論文(2.89)、理解度(2.56)、質疑(2.89)
- 山浦(M2)
- Effect of varying salt cocentration on iridescence in precooked pork meat. European Food Research and Technology. 248, 57-68 (2022)
- 討論参加者:瀧浦、阿部、五十嵐、原、Napaporn
- 学生評価:論文(3.56)、理解度(3.44)、質疑(3.33)
- 奥村(B4)
第12回 6月26日 座長:奥村 欠席:五十嵐、雷、向山、上大迫
- 進捗報告
- 原(B4)
- 討論参加者:坂田、山浦、奥村、Napaporn、川上、阿部
- 原(B4)
- 論文紹介
- 阿部(D2)
- Impact of various dry-aging methods on meat quality and palatability attributes of beef loins (M. longissimus lumborum) from cull cow. Meat and Muscle Biology. 6, 13025 (2021)
- 討論参加者:奥村、山浦、坂田
- 学生評価:論文(2.89)、理解度(3.33)、質疑(3.22)
- 阿部(D2)
第11回 6月19日 座長:上大迫 欠席:雷、瀧浦
- 進捗報告
- 向山(M1)
- 討論参加者:五十嵐、池内、坂田、山浦、阿部、上大迫
- 大久保(B4)
- 討論参加者:川上、五十嵐、山浦、坂田、奥村、阿部、上大迫
- 向山(M1)
- 論文紹介
- 坂田(B4)
- Imrovement of solubility, gelation and emulsifying properties of myofibrillar protein from mantis shrimp (Oratosquilla oratoria) by phosphorylation modification under low ionic strength of KCl. Food Chemistry. 403, 134497 (2023)
- 討論参加者:山浦、向山、阿部、上大迫
- 学生評価:論文(3.10)、理解度(3.10)、質疑(3.20)
- 坂田(B4)
第10回 6月12日 座長:坂田 欠席:雷、上大迫
- 進捗報告
- 奥村(B4)
- 討論参加者:坂田、五十嵐、Napaporn、池内、瀧浦
- 瀧浦(B4)
- 討論参加者:坂田、阿部、川上、向山、山浦、奥村
- 奥村(B4)
- 論文紹介
- Napaporn(D2)
- Improving vitamin D stability and antioxdant activity in imitation mozzarella cheese by conjugated cricket protein with fructooligosaccharide. LWT -Food Science and Technology. 183, 114898 (2023)
- 討論参加者:坂田*、阿部、原*、川上
- 学生評価:論文(3.00)、理解度(3.10)、質疑(3.40)
- Napaporn(D2)
第9回 6月5日 座長:大久保 欠席:雷、上大迫
- 進捗報告
- 五十嵐(M2)
- 討論参加者:池内、山浦、坂田、阿部、Napaporn
- 川上(M2)
- 討論参加者:坂田、瀧浦、原、阿部、Napaporn
- 五十嵐(M2)
第8回 5月29日 座長:原 欠席:川上、雷、上大迫、坂田
- 進捗報告
- 山浦(M2)
- 討論参加者:向山、池内、原、五十嵐
- 山浦(M2)
- 論文紹介
- 向山(M1)
- Carnosine synthase deficiency in mice affects protein metabolism in skeletal muscle. Biochemical and Biophysical Research Communications. 612, 22-29 (2022)
- 討論参加者:阿部、山浦、五十嵐、池内
- 学生評価:論文(2.78)、理解度(3.22)、質疑(3.11)
- 向山(M1)
第7回 5月22日 座長:五十嵐 欠席:山浦、雷、上大迫、坂田、原
- 論文紹介
- 池内(M1)
- Effects of pH on self-assemnbly of silver carp myosin at low temperature. Food Bioscience. 30, 100420 (2019)
- 討論参加者:向山、五十嵐、奥村、阿部
- 学生評価:論文(2.50)、理解度(2.88)、質疑(2.88)
- 大久保(B4)
- A comparative study on changes in protein, lipid and meat-quality attributes of camel meat, beef and sheep meat (mutton) during refrigerated storage. Animals. 13, 904 (2023)
- 討論参加者:向山、瀧浦、川上、池内、五十嵐
- 学生評価:論文(2.38)、理解度(2.63)、質疑(1.75)
- 池内(M1)
第6回 5月15日 座長:向山 欠席:雷、坂田、瀧浦
- 論文紹介
- 原(B4)
- Effect of enzymatic hydrolysis on volatile flavor compounds of Monascus-fermented tartary buckwheat based on headspace gas chromatography-ion mobility spectrometry. Food Research International. 163, 112180 (2023)
- 討論参加者:川上、池内、阿部、上大迫、五十嵐、向山、山浦
- 学生評価:論文(3.20)、理解度(3.10)、質疑(3.20)
- 奥村(B4)
- Formatino of Zn-protoporphyrin during the elaboration process of non-nitrified serrano dry-cured hams and its relationship with lipolysis. Food Chemistry. 374, 131730 (2022)
- 討論参加者:向山、五十嵐、上大迫、阿部
- 学生評価:論文(3.00)、理解度(2.40)、質疑(3.00)
- 原(B4)
第5回 5月8日 座長:山浦 欠席:雷 早退:坂田
- 論文紹介
- 瀧浦(B4)
- Relationship between pre-rigor temparature of pork longissimus muscle, myofibril-bound calpain activity and protein degradation. Meat Science. 198, 109094 (2023)
- 討論参加者:奥村、向山、五十嵐、山浦、池内、上大迫
- 学生評価:論文(2.67)、理解度(2.42)、質疑(2.82)
- 上大迫(B4)
- Histone deacetylase MrRpd3 plays a major regulational role in the mycotoxin production of Monascus ruber. Food Control. 132, 108457 (2022)
- 討論参加者:向山、川上、五十嵐、阿部、原、山浦
- 学生評価:論文(2.27)、理解度(2.55)、質疑(3.27)
- 瀧浦(B4)
第4回 5月1日 座長:Napaporn 欠席:大久保、上大迫
- 論文紹介
- 雷(M2)
- Characterisation of flavour profile of beef jerky inoculated with different autochthonous lactic acid bacteria using electronic nose and gas chromatography-ion mobility spectrometry. Meat Science. 183, 108658 (2022)
- 討論参加者:Napaporn、阿部、坂田*、山浦、向山、五十嵐、川上
- 学生評価:論文(2.73)、理解度(2.09)、質疑(2.64)
- 雷(M2)
第3回 4月24日 座長:阿部
- 論文紹介
- 坂田(B4)
- The solubility and structures of porcine myofibrillar proteins under low-salt processing conditions as affected by the presence of l-lysine. Foods. 11, 855 (2022)
- 討論参加者:向山、池内、奥村、五十嵐、阿部、雷、原、上大迫、Napaporn
- 学生評価:論文(3.00)、理解度(3.15)、質疑(3.23)
- 山浦(M2)
- Ageing and cathepsin inhibition affect the shrinkage of fibre fragments of bovine semitendinosus, biceps femoris and psoas major during heating. Meat Science. 172, 108339. (2021)
- 討論参加者:瀧浦、川上、阿部、向山、五十嵐
- 学生評価:論文(3.00)、理解度(3.15)、質疑(3.08)
- 坂田(B4)
第2回 4月17日 座長:池内
- 論文紹介
- 川上(M1)
- Reduction of off-flavor volatile compounds in okara by fermentation with four edible fungi. LWT – Food Science and Technology. 155, 112941 (2022)
- 討論参加者:向山、瀧浦、阿部、坂田、奥村、原、五十嵐、上大迫、山浦、Napaporn
- 学生評価:論文(2.83)、理解度(3.09)、質疑(3.25)
- Napaporn(D2)
- Volatile and soluble metabolite profiles in surface-ripened cheeses with Aspergillus oryzae and Aspergillus sojae. Food Research International. 158. 111535 (2022)
- 討論参加者:川上、阿部、五十嵐、坂田、上大迫、池内
- 学生評価:論文(3.17)、理解度(2.83)、質疑(3.42)
- 川上(M1)
第1回 4月10日 座長:向山、欠席:雷
- 論文紹介
- 阿部(D2)
- Principal component analysis of lipid and protein oxidation products and their impact on color stability in bison longissimus lumborum and psoas major muscles. Meat Science. 178, 108523 (2021)
- 討論参加者:山浦、川上、向山、上大迫、Napaporn、五十嵐
- 学生評価:論文(3.50)、理解度(2.58)、質疑(3.50)
- 五十嵐(M2)
- Ultrasonication of beef improves calpain-1 autolysis and caspase-3 activity by elevating cytosolic calcium and inducing mitochondrial dysfunction. Meat Science. 183, 108646 (2022)
- 討論参加者:上大迫、奥村、池内、坂田、原、瀧浦、向山
- 学生評価:論文(2.92)、理解度(3.17)、質疑(2.75)
- 阿部(D2)