Hayakawa’s Research Achievement

審査制度のある原著論文

  1. Tomonaga, S., Hayakawa, T., Yamane, H., Maemura, H., Sato, M., Takahata, Y., Morimatsu, F., and Furuse, M. Oral administration of chicken breast extract increases brain carnosine and anserine concentrations in rats. Nutritional Neuroscience 10, 181-186 (2007)
  2. Saiga, A., Iwai, K., Hayakawa, T., Takahata, Y., and Morimatsu, F. Angiotensin I-converting enzyme-inhibitory preptides obtained from chicken collagen hydrolysate. Journal of Agricultural and Food Chemistry 56, 9586-9591 (2008)
  3. 河口知美,大森丘,早川徹,髙畑能久,森松文毅,梶本佳孝 鶏コラーゲン加水分解物(C-COP)を配合した乳酸菌飲料の軽症高血圧者に対する降圧作用の検討.日本臨床栄養学雑誌 29, 414-424 (2008)
  4. 河口知美,大森丘,早川徹,髙畑能久,前山佳昭,梶本佳孝,森松文毅 鶏コラーゲン加水分解物(C-COP)を配合した乳酸菌飲料の過剰摂取時における安全性.薬理と治療 36, 549-559 (2008)
  5. 河口知美,大森丘,早川徹,髙畑能久,前山佳昭,梶本佳孝,北風政史,森松文毅 鶏コラーゲン加水分解物(C-COP)を配合した乳酸菌飲料による軽症高血圧者および正常高値血圧者に対する降圧作用と安全性の検討.薬理と治療 36, 561-575 (2008)
  6. 岩井浩二,雜賀(江草)愛,早川徹,清水宗茂,髙畑能久,森松文毅 高血圧自然発症ラットにおける鶏コラーゲン由来億他ペプチドの血圧降下作用.日本食品科学工学会誌 55, 602-605 (2008)
  7. Saiga-Egusa, A., Iwai, K., Hayakawa, T., Takahata, Y., and Morimatsu, F. Antihypertensive effects and endothelial progenitor cell activation by intake of chicken collagen hydrosata in pre- and mild-hypertension Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 73, 422-424 (2009)
  8. 早川徹,佐藤三佳子,雜賀愛,髙畑能久,森松文毅,野村義宏 ブタ由来エラスチンペプチドの摂取によるマウス皮膚水分含量への影響.日本畜産学会報 80, 215-222 (2009)
  9. Hayakawa, T.*, Ito, T., Wakamatsu, J., Nishimura, T., and Hattori, A. Myosin is solubilized in a neutral and low ionic strength solution containing L-histidine Meat Science 82, 151-154 (2009)
  10. Hayakawa, T.*, Ito, T., Wakamatsu, J., Nishimura, T., and Hattori, A. Myosin filament depolymerized in a low ionic strength solution containing L-histidine Meat Science 84, 742-746 (2010)
  11. Hayakawa, T., Yoshida, Y., Yasui, M., Ito, T., Iwasaki, T., Wakamatsu, J., Hattori, A., and Nishimura, T. Heat-induced gelation of myosin in a low ionic strength solution containing L-histidine Meat Science 90, 77-80 (2012)
  12. Lee, S., Han, K.H., Nakamura, Y., Kawakami, S., Shimada, K., Hayakawa, T., Onoue, H., and Fukushima, M. Dietary L-cysteine improves the antioxidative potential and lipid metabolism in rats fed a normal diet Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 77, 1430-1434 (2013)
  13. Han, K.H., Shimada, K., Hayakawa, T., Yoon, T.J., and Fukushima, M. Porcine splenic hydrolysate has antioxidant activity in vivo and in vitro Korean Journal of Food Science of Animal Resources 34, 325-332 (2014)
  14. Hayakawa, T.*, Yoshida, Y., Yasui, M., Ito, T., Wakamatsu, J., Hattori, A., and Nishimura, T. Role of heavy meromyosin in heat-induced gelation in low ionic strength solution containing L-histidine Journal of Food Science 80, C1641-C1645 (2015)

国際会議プロシーディング

  1. Hayakawa, T., Wakamatsu, J., Nishimura, T., and Hattori, A. Behavior of chicken breast muscle myosin solubilized in neutral and low ionic strength solutions. pp 25, Proceeding of 50th International Congress of Meat Science and Technology, Finland, Helsinki, August, 8-13, 2004.
  2. Hayakawa, T., Satoh, M., Saiga, A., Takahata, Y., and Morimatsu, F. Functional properties of porcine aortic elastin peptide “P-ELASTINTM”. pp 619-620, Proceeding of 53th International Congress of Meat Science and Technology, China, Beijing, August, 5-10, 2007.
  3. Hayakawa, T., Wakamatsu, J., Nishimura, T., and Hattori, A. Myosin filament depolymerizes in a low ionic strength solution containing L-histidine. pp 173, Proceeding of 55th International Congress of Meat Science and Technology, Denmark, Copenhagen, August, 16-21, 2009.
  4. Hayakawa, T., Wakamatsu, J., Hattori, A., and Nishimura, T. Effect of L-histidine and ionic strength on disassembly of myosin filaments. pp 77, Proceeding of 56th International Congress of Meat Science and Technology, South Korea, Jeju Island, August, 15-20, 2010.
  5. Kikuchi, T., Ishii, H., Han, K.H., Fukushima, M., Hayakawa, T., and Shimada, K. Effect of pretreatment on the quality of soup stock prepared from deer-bone. pp 197, Proceeding of 12th Asian Congress of Nutrition, Japan, Yokohama, May, 14-18, 2015.
  6. Shimada, K., Sago, A., Jayawardana, B.C., Hayakawa, T., Han, K.H., and Fukushima, M. Antioxidant effect of tomato powder in cooked pork sausages. USB memory, Proceeding of 61th International Congress of Meat Science and Technology, Clermont Ferrand, France, August, 23-28, 2015.

招待講演

  1. 早川徹「ミオシンのしっぽを追いかける」日本食肉研究会ランチョンセミナー,新潟,2013年9月10日.
  2. 早川徹「アミノ酸がタンパク質の特性を変える!?‐食肉タンパク質ミオシンの水溶化‐」第7回全日本大学対抗ミートジャッジング競技会特別講演,2015年3月5日.

学術表彰等

  1. 日本畜産学会第110回大会優秀発表賞「L-ヒスチジンを含む低イオン強度溶液へのミオシンの溶解機構の解明」日本畜産学会,2009年3月27日.

 特許,品種登録等の申請・取得

  1. エラスチン分解ペプチド並びにエラスチン及びその酵素分解ペプチドの製造方法.早川徹,佐藤三佳子,髙畑能久.特許第5276813号(2013年5月24日)

外部資金獲得

  1. 伊藤記念財団 研究助成金 「ミオシンの水溶化現象に関連する尾部領域の特定」 平成26年度,研究経費総額:80万円.
  2. 伊藤記念財団 研究助成金 「ミオシンの水溶化現象に関連する尾部領域の特定」 平成27年度,研究経費総額:100万円.
  3. 伊藤記念財団 研究助成金 「ミオシンの水溶化現象に関連する尾部領域の特定」 平成28年度,研究経費総額:100万円.

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